Перфектният подарък за нови родители

Съвети за неопитни родители

 1. Най-важният съвете да се доверите на инстинкта си. Здравните специалисти знаят много за бебетата като цяло. Но родителят също знае много за едно бебе. Неговото бебе.
 2. Ако се чувствате стресирани, отделете пет минути, за да помислите в перспектива, не се обвинявайте и не забравяйте, че всички сме хора.
 3. Опитайте се да избегнете конкуренцията с други майки. Лесно е да бъдете въвлечени в сравняване на новороденото Ви с това на приятелки и близки. Не забравяйте, че всички бебета се развиват с различни темпове. Това не е конкуренция, отстъпете и се наслаждавайте на моментите с бебето Ви.
 4. Опитайте се да запомните всичко, дори и дългите, самотни нощи. Понякога ще имате чувството, че трябва да водите битка, за да стигнете до новия етап от развитието на детето - сън, отбиване от кърмене, прохождане, дори и само до следващия ден! Но когато погледнете назад към онези скъпоценни първи нощи, в които сте чували всяко хлипане, когато бебето просто иска да го подържите с часове наред, те вече са отминали. Не искайте да отминават по-бързо.
 5. Не се тревожете за това, което смятате, че трябва да бъде родителството - вместо това прегърнете онова, което е.
 6. Бъдете организирани - дори и това да означава само да извадите дрехи и да се уверите, че чантата за разходка е готова от предната вечер. Това означава, че сутринта няма да бързате или да се опитвате да помните всичко, докато опавяте бебето. Което прави и излизането от дома толкова по-лесно.
 7. Забравете за домакинската работа - най-важното нещо е да прекарвате време с бебето и семейството си. Никога няма да си върнете тези дни. Децата няма да си спомнят дали къщата Ви е била чиста, но ще запомнят онази вдъхновяваща игра, която сте играли, приказката, която четете или приключението, в което сте се впуснали.
 8. Наложете рутина – нека тя бъде по-свободна, да работи добре за Вас и другите Ви ангажименти. Една проста рутина за лягане и дрямка може да направи много по-лесно ежедневието Ви и да Ви спре, когато искате да си дърпате косите.
 9. Опитайте се да следите кога бебето яде, спи, има мокра или мръсна пелена и в процеса на развитие, кога е тревожно или има нужда от внимание. Това ще Ви даде представа за естествената му рутина и ще ви помогне да забележите, когато нещо не е наред или го притеснява. Като си записвате всичко, това ще Ви даде увереност, за да се доверите на инстинкта си. Едно от нещата, които може да го смутят, е подсичането, което е много често срещано в първите дни и наистина разстройва рутината на бебето ви. Използвайте крем като Bepanthen®, който предпазва от причините за подсичане и е идеален за употреба при всяка смяна на пелените, особено преди лягане.
 10. Запасете се с бърза за приготвяне храна за вас в хладилника.
 11. В първите дни от раждането, ако бебето Ви не е спокойно, допирът с кожата винаги помага. Времето прекарано в гушкане наистина помага за възвръщане на баланса и е прекрасен начин за изграждане на връзка с бебето Ви.
 12. Важно е да излезете в първите дни, дори ако това е просто разходка до магазините.
 13. 14. Добре е да се възползвате от предложена помощ, а ако не Ви я предлагат, то помолете за такава! Ако дойде посетител в къщата, уверете се, че ще помогне, а не само ще гушка новороденото. Това е справедливо и ще улесни живота Ви. И в никакъв случай няма да Ви накара да изглеждате като лоша майка.
 14. Запомнете, че не е нужно да сте „супер жена“. Понякога лъскавите списания могат да създадат очакване и представи, които са много различни от реалността. Няма никакъв проблем, ако останете по пижама цял ден, ако с часове наблюдавате бебето си, ако плачете ...не оказвайте натиск върху себе си. Най-вече се опитайте максимално да се наслаждавате на прегръдките и съня, когато това е възможно.

Какво да приготвите в чантата си за разходка?

Когато сте родители за първи път, има толкова много неща, които може да ви потрябват, когато сте с бебето навън...може да струпате планина от предмети и често да се чудите дали всичко е от съществено значение или от какво наистина се нуждаете за вашата чанта за разходка.
Какво да имате в чантата:

 1. Бутилки с мляко, ако не кърмите.
 2. Подложки за кърмачки - ако кърмите, пропусналата кърма и петната по дрехите създават дискомфорт.
 3. Поне една памучна пелена - Толкова универсална и от съществено значение за повиването на вашето бебе. Те могат да се използват и като одеяло и покривало, докато кърмите.
 4. Сгъваема подложка за смяна на пелени - тя няма да заеме много място в чантата, но ще можете почти навсякъде да смените пелената!
 5. Пелени, мокри кърпички и торбички за мръсни пелени - звучи очевидно, но ако ги забравите, може да попаднете в неприятна ситуация!
 6. Крем Bepanthen® Унгвент - подсичането може да причини много болка, така че защитата на кожата е ключова.
 7. Резервни дрехи - за моментите, когато всичко е изцапано.  
 8. Играчка или залъгалка, ако вашето бебе ползва такава - никога не знаете кога това може много да помогне, за да го зарадвате или успокоите!
Image

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance