Научете повече за подсичането
 

Ние знаем, че няма нищо по-ценно от децата и затова посветихме 50 години в грижа за тяхната нежна и деликатна кожа. От самото начало!
Кожата на бебетата е по-тънка и по-мека от нашата. Също така има по-високо ниво на pH, което я прави по-чувствителна към дразнители. Макар да не е приятно за Вас и Вашето бебе, подсичането е изключително чест проблем, но при правилна грижа има лесен начин за справяне с него. Ако Вашето бебе има подсичане, не смятайте, че сте направили нещо погрешно – среща се често.
С комбинирането на научните познания и желанието да се погрижим за здравето на семейството, Bepanthen® създаде продукт без консерванти, без аромати, без оцветители и без антисептици, за да предпази скъпоценната кожа на бебето Ви.

Бебе, на което му слагат памперс

Какво представлява подсичането?

Подсичането може да се появи по всяко време, докато детето Ви носи пелени. Проявява се със зачервяване, лезии, подуване или петна по дупето, бедрата и гениталиите на бебето. Засегнатата кожа може дори да е гореща на допир.

Рискът от подсичане се променя с възрастта. През първите дванадесет месеца, подсичането се среща особено често, тъй като метаболизма на бебето е доста активен и времето за контакт с изпражненията сумарно е по-дълго, а кожата на бебето Ви е по-тънка, по-пропусклива и има по-високо ниво на pH.

Bepanthen® Унгвент съдържа провитамин B5, който помага за естественото възстановяване на кожата, като същевременно я поддържа мека, гладка и хидратирана.

По какъв начин подсичането засяга Вашето бебе?

Поведението на бебето Ви може да изглежда по-тревожно – то може да плаче при допир или измиване, да се буди често през нощта заради дискомфорта, който изпитва.

Какво причинява подсичането?

 • Кожата на бебето е по-тънка от тази на възрастните, което означава, че дразнители и други агресори могат да проникнат по-лесно;
 • Повърхността на кожата на бебето Ви е много по-голяма в сравнение с неговото или нейното тегло, така че има по-голяма вероятност да се прояви дразнене;
 • До навършването на тримесечна възраст кожата на бебето Ви има по-високо pH, в сравнение с кожата на възрастните;
 • Кожата на бебето все още се адаптира към живота извън утробата и затова е по-уязвима, например при слънце и при допир/ триене с груби материи;
 • Бебетата имат склонността да се потят много, тъй като тяхната вътрешна температура се променя – потта също може да раздразни кожата.
Baby crying while its nappy is being changed

Как да избегнете дразненето на кожата при бебето?

Най-честата причина за поява на подсичане е комбинацията от изцапаните пелени и триенето. Деликатната кожа на бебето се възпалява и става по-чувствителна при контакт с естествената, но все пак дразнеща пикочна киселина, както и дразнителите и ензимите в изпражненията.
Подсичането се влошава от стегнатата пелена, която се допира плътно до кожата, като премахва слоя защитни липиди и спира циркулирането на въздух. Ако не се вземат необходимите мерки, това може да доведе дори до гъбични инфекции, например с Candida albicans. Някои кърпички за бебета и почистващи продукти също могат да предизвикат дразнене.

Подсичането е по-вероятно да се появи, ако Вашето бебе е:

 • Недоносено;
 • болно;
 • в процес на възстановяване след ваксинация;
 • в процес на прием на антибиотици;
 • страда от диария;
 • в процес на отбиване.
Mum changing nappy

Кога трябва да отидете на преглед при лекар?

Запомнете, че подсичането е изключително често и в повечето случаи изчезва бързо при правилна грижа и малко помощ от Bepanthen® Унгвент. Ако са минали няколко дни, а обривът се разпространява извън областта на подсичане, ако кожата е наранена и сълзѝ или ако Вашето бебе има висока температура, може да има инфекция. Въпреки че тези симптоми са чести и не е необходимо да предизвикват безпокойство, задължително е да се консултирате с лекар.

Image
Крачета на новородено, които се лющят

Кожата на бебето

Нищо не може да се сравни с мекотата на кожата на бебето и ние знаем, че ще искате да запазите тази мекота възможно най-дълго. Кожата на бебето естествено е по-чувствителна, в сравнение с тази на възрастните и може лесно да се изсуши, да се възпали, да започне да се лющи и т.н. Ето защо Bepanthen® е тук, за да Ви помогне в грижата за Вашето скъпоценно дете.

Виж повече
Бебе, което е лапнало пръстите на ръката си

Може ли поникването на зъбки да доведе до подсичане?

Поникването на зъбки често започва на възраст около шест месеца и може да е предизвикателство за родителите и бебето. През този период Вашето бебе може да изглежда „кисело“ или раздразнително, с много, но незначителни симптоми, които често се приписват на този период.

Виж повече
Щастливо и усмихнато семейство

Съвети за мама

Вижте няколко съвета, които ще Ви улеснят в грижата за кожата през първите месеци заедно с Вашето бебе. Bepanthen® може да помогне и в грижата за Вашата кожа.

Виж повече

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance