Дневник за
здрава кожа

Ако имате чувствителна кожа или страдате от екзема, или от други кожни състояния като акне или кожни раздразнения, е добре да сте наясно с някои фактори, които могат да предизвикат възпаление – например твърде много слънце, дразнещи сапуни, различни храни или дори напрегнат ден. Когато става въпрос конкретно за екзема, науката ни казва, че редица фактори извън генетичния, включително околната среда, физическите дразнители и алергените, могат да допринесат за или да причинят възпаление.

Пишещ човек с кафе.

Тъй като има толкова много аспекти от нашето ежедневие, които могат да влошат кожните заболявания, воденето на дневник за кожата може да помогне за проследяването на факторите, които засягат Вас и Вашата кожа. Дневникът за кожата може също така да Ви помогне да поддържате навиците, които са полезни.

Запомнете, че Вашият дневник за кожата не заменя медицинската диагноза. Задължително се консултирайте с медицински специалист, ако сте притеснени за Вашата кожа или ако това влияе на ежедневието Ви. Консултирайте се с медицински специалист преди да направите значителни промени в ежедневните си навици (например изключване на определени храни от хранителния Ви режим).

 

Вашият личен дневник за кожата

Както при воденето на всеки друг дневник, трябва да сте мотивирани да пишете всеки ден и да включвате информацията, която смятате за важна. Може да нахвърляте бележки, преди да си легнете или да актуализирате дневника си през деня – независимо дали е на хартия или бележки в телефона Ви. По какъвто и начин да изберете да водите дневника, трябва да следите състоянието на Вашата кожа, включително събитията през деня, за които смятате, че могат да повлияят върху кожата Ви.

Различни фактори, които влияят на кожата

Жена, която мие лицето си на мивка

По-долу има някои конкретни фактори, които може да сметнете, че трябва да бъдат отбелязани във Вашия дневник, но включете всичко, което смятате, че е важно за Вас. Физическите дразнители могат да са важен фактор, допринасящ за екземата и другите видове раздразнение на кожата. Проследявайте какво нанасяте върху кожата си или какво влиза в контакт с нея. Tова може да Ви помогне да установите факторите, които предизвикват раздразнение. Някои примери, за които трябва да внимавате, са посочени по-долу:

 • Грим и четки за грим плюс други продукти за кожа, като овлажнители или различни почистващи продукти, които могат да съдържат дразнители;
 • Не забравяйте да миете внимателно и редовно Вашите четки за грим и да следвате препоръките за това кога да смените гримовете си (например трябва да сменяте спиралата си за очи на всеки 3 месеца);
 • Продуктите за кожа като кремове за ръце или тяло;
 • Продуктите за коса също така могат да раздразнят кожата на лицето;
 • Парфюми;
 • Сапуни и душ гелове и по-конкретно тези, които са силно ароматизирани;
 • Препарати (детергенти) за облекло и/ или почистващи продукти в дома Ви;
 • Облекло – обръщайте внимание на различните видове материи, които обличате;
 • Също така си заслужава да следите нещата, които нанасяте върху кожата си, при появило се дразнене или възпаление, включително кога и колко редовно използвате тези продукти.

Храна

Различните храни могат да доведат до изостряне на екземата или други симптоми при деца и възрастни. Следете храните, които консумирате, както и наличието на реакции – ефектите от храна могат да повлияят на страдащите от екзема часове до дни след приема ѝ.

Здравословното хранене е важно за цялостното Ви здравословно състояние и благополучие. Може да разговаряте с медицински специалист или дори с диетолог за персонални препоръки, но ето някои общи такива:

 •  Яжте много плодове и зеленчуци – Световната здравна организация препоръчва яденето на минимум 400g плодове и зеленчуци всеки ден, тъй като те са отличен източник на хранителни влакнини, витамини и минерали.
 •   Поддържайте тялото си хидратирано – препоръчва се на възрастните да пият по 6-8 чаши вода (или други безалкохолни напитки) на ден.
Приятелки, хранещи се в заведение за бързо хранене

Преди да изберете да премахнете някои храни от хранителния си режим, задължително се консултирайте с медицински специалист или алерголог, който да Ви постави правилната диагноза и да Ви препоръча по какъв начин да продължите. Важно е да сте наясно, че храната не влияе на всеки, който страда от екзема или от други кожни заболявания и промените в хранителния режим, които не са базирани на диагноза, поставена от медицински специалист, могат да доведат до по-сериозни проблеми.

Стрес 

Стресът може да засегне кожата Ви, а проследяването на факторите на стреса и периодите на стрес в живота Ви могат не само да покажат по какъв начин тези корелации могат да Ви засегнат индивидуално, но също така да Ви помогнат да научите как да се справите. Вижте тук повече за стреса и екземата.

Вашият хигиенен режим

Вашите хигиенни навици (т.е. по какъв начин се грижите за кожата си) могат да допринесат за различните видове раздразнение на кожата. Полезно е да знаете дали промените, които сте направили по отношение на хигиената Ви, имат влияние върху кожата Ви, но в този случай дневникът може също да Ви помогне да поддържате добри навици. Някои неща, за които да внимавате, включват:

 • Това колко често взимате душ, вана или си миете лицето влияе ли на дразненето на кожата Ви?
 • Има ли различни сапуни или успокояващи средства, които помагат или пречат на Вашата кожа?
 • Следвате ли правилни навици за вземане на душ или вана, като използване на топла вместо гореща вода, и подсушаване на кожата Ви?
 • Колко често докосвате или чешете раздразнената кожа на тялото или лицето си? Има ли разлика, ако се опитате да не го правите?

Запомнете – воденето на дневник за кожата не служи за замяна на диагнозата от медицински специалист, но може да Ви помогне да научите и да започнете да се справяте с кожните раздразнения.

Image
Нанасяне на крем върху ръцете

Екзема

Кожата на бебетата е по-чувствителна към въздействията на околната среда, в сравнение с кожата на възрастните. Екземата може да се прояви през първите седмици от живота, например като изсъхване или лезии по челото, бузките, брадичката или бедрата. Сърбежът може дори да попречи на спокойния сън на Вашето бебе.

Виж повече
Mum holding baby with eczema on its face

Екзема при бебета и малки деца

Когато бебетата и малките деца страдат от екзема (или атопичен дерматит – АД), това е болезнено и мъчително не само за тях, но е и изключително тежко и неприятно изживяване за родителите. Толкова е трудно да гледате детето си да страда, докато сърбежа и дискомфорта развалят цялото му настроение и навици за сън.

Виж повече
Мъж с раздразнена кожа на лицето

Екзема по лицето

Екземата се появява най-често в областите с малък „запас от кожна бариера“ (области с по-уязвима кожа), което е причина много хора да страдат от екземи по лицето и шията. Както страдащите от екзема знаят, възпаленията или хроничната екзема по лицето може да са много неприятни от физическа и емоционална гледна точка.

Виж повече

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance