Екзема при бебета и малки деца

Когато бебетата и малките деца страдат от екзема (или атопичен дерматит – АД), това е болезнено и мъчително не само за тях, но е и изключително тежко и неприятно изживяване за родителите. Толкова е трудно да гледате детето си да страда, докато сърбежа и дискомфорта развалят цялото му настроение и навици за сън. За щастие има стъпки, които може да предприемете, за да осигурите облекчение за Вашето дете.

Бебешко краче с екзема на глезена

Симптоми при бебета и малки деца

Обикновено екземата (или АД) се появява като червен обрив, придружен от сърбеж и може да доведе до суха, лющеща се и дори напукана кожа. При бебетата екземата най-често се появява по челото, бузките, брадичката или бедрата още в първите няколко месеца след раждането. При децата над двегодишна възраст се появява най-често при сгъвките на кожата в областта зад лактите, зад колената и ушите, както и по китките, глезените и ръцете.

Причини за екзема

Екземата е често срещано кожно заболяване, което засяга до 20% от децата по света (1). Въпреки това, причините за екземата не са известни, независимо че съществуват няколко фактора, за които има вероятност да имат значение. 

Кожата на малките деца и особено кожата на бебетата е по-чувствителна към въздействията на околната среда, в сравнение с тази на възрастните, така че външните фактори или тези на околната среда често имат принос. Дразнителите, които варират от вълнени или синтетични материи, прекомерна топлина или сапуни и дори слюнката по лицето на бебето, могат да окажат влияние. Генетичният фактор също е от значение, като резултати от проведено проучване сочат, че при деца, които имат братя, сестри или родители, които страдат от екзема (2), има по-голяма вероятност да развият такава. 

Трети фактор са алергиите, които могат да включват алергии към храни или алергии към други външни източници, като домашни любимци, домашни акари или полени.

(1)    Larsen FS, Hanifin JM. Immunol Allergy Clin North Am. 2002;22:1-24. (2) Darsow U et al. J Eur Dermatol Venerol. 2010;24:317-328.

Как да се погрижите за екземата на детето си?

Много от препоръките, които се отнасят за възрастните, се отнасят и за бебетата и малките деца с екзема, но тъй като кожата на детето Ви е особено деликатна, ние препоръчваме преглед при медицински специалист, който може да препоръча най-подходящите действия, които можете да предприемете, за да помогнете на Вашето дете и на себе си. Междувременно ето малко обща информация и съвети, които могат да Ви бъдат полезни.

Mum massaging baby

Ежедневното къпане с топла вода (никога гореща) в продължение на няколко минути ще помогне за измиването на кожата на Вашето бебе и избягването на инфекции. Непосредствено след къпане е много важно да хидратирате кожата, след което да я поддържате хидратирана през целия ден – овлажнителите и по-конкретно успокояващите средства могат да помогнат за намаляването на симптоми като продължителен и мъчителен сърбеж.

ТОП СЪВЕТ: Добавянето на овесено брашно към ваната на Вашето бебе или дете може да подпомогне омекотяването на кожата.

Предотвратяването на чесането е важно – чесането влошава екземата, тъй като нарушава най-горния слой на кожата и може да доведе до инфекция. Поставянето на ръкавици против чесане на Вашето бебе или малко дете, особено през нощта, може да му помогне да спи по-добре и да му попречи да нарани допълнително кожата си.

ТОП СЪВЕТ: Ако през лятото съхранявате успокояващото средство на Вашето дете в хладилника, за да бъде студено, когато го нанасяте, това може да подпомогне охлаждането и успокояването на кожата.

Ако екземата на Вашето бебе или малко дете е сериозна, Вашият лекар може да препоръча различни успокояващи средства, локални терапии със стероидни кремове или антибиотици, които да помогнат за заздравяването на кожата и превенцията или лечението на инфекции.

Mum holding baby with eczema on its face

На последно място, идентифицирането на факторите може да Ви помогне да се справите с екземата на Вашето бебе или малко дете. Понякога няма да можете да определите какво причинява възпалението, но е добре да сте наясно с конкретни дразнители, които безпокоят Вашето малко дете, като например, че е прекалено топло или използването на неподходящи козметични продукти например. Макар че алергиите към храни може да са част от проблема, винаги се консултирайте с лекар за изследването на алергиите, преди да премахвате храни от хранителния му режим.

А Вие?

Когато Вашето бебе или малко дете страда от екзема, това не е труден период само за него – често е много тежко и за самите родители. Всички родители знаят, че това да гледат как детето страда е ужасно и когато става въпрос за екзема, често чувствате, че нещата са извън всякакъв контрол. А това може да Ви накара да се чувствате дори по-зле. Но е важно да запомните, че това не е по Ваша вина и че има много други родители, които преминават през същото изпитание. Може да е от полза да потърсите повече информация по проблемите с екземата или да се свържете с други родители, с които може да разговаряте по проблема.

Image
Мъж с раздразнена кожа на лицето

Екзема по лицето

Екземата се появява най-често в областите с малък „запас от кожна бариера“ (области с по-уязвима кожа), което е причина много хора да страдат от екземи по лицето и шията. Както страдащите от екзема знаят, възпаленията или хроничната екзема по лицето може да са много неприятни от физическа и емоционална гледна точка.

Виж повече
Жена нанася крем върху сухите си ръце

Може ли стресът да причини екзема?

Стресът е широко понятие, което включва различни емоции като безпокойство, лошо настроение, потиснатост, дори паника, които водят до общо негативно усещане. Може да се прояви по различни начини и може да се разпространи във всеки аспект на Вашия живот, без да го желаете.

Виж повече
Пишещ човек с кафе.

Дневник за здрава кожа

Ако имате чувствителна кожа или страдате от екзема, или от други кожни състояния като акне или кожни раздразнения, е добре да сте наясно с някои фактори, които могат да предизвикат възпаление – например твърде много слънце, дразнещи сапуни, различни храни или дори напрегнат ден.

Виж повече

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance