Научете повече за екземата

Симптоми при бебетата

Кожата на бебетата е по-чувствителна към въздействията на околната среда, в сравнение с кожата на възрастните. Екземата може да се прояви през първите седмици от живота, например като изсъхване или лезии по челото, бузките, брадичката или бедрата. Сърбежът може дори да попречи на спокойния сън на Вашето бебе.

Симптоми при децата

Дете, което маже ръката си с крем

При деца над две години екземата се проявява като изсушаване, зачервяване и лющене, като това най-често се случва в области по кожата, които се сгъват, като в областта зад лактите, зад колената и ушичките, по китките, глезените и ръцете. 

Симптоми при възрастните

При възрастните появата на заболяването се случва почти по същия начин, но обикновено засяга различни области като врата, главата, раменете и гърдите.

Хора в старческа възраст

Тъй като кожата остарява, тя става все по-тънка и по-чувствителна. При хората в старческа възраст симптомите са почти същите, като тези при по-младите, но могат да се влошат поради липсата на съдържание на мазнини и влага в кожата.

Лечение

Екземата може да е трудна за лечение и може да изисква различни грижи и терапии с течение на времето. Има различни категории, включително:

 • Успокояващи средства или кремове, които поддържат кожата хидратирана;
 • Кремове или перорални терапии за контролиране на сърбежа и възпалението (например локален кортикостероид);
 • Кремове за подпомагане възстановяването на увредената бариерна функция на кожата;
 • Антибиотици или други терапии за борба с инфекцията, ако имате отворени рани или кожата Ви е напукана.

Допълнителните нелекарствени терапии могат да включват намаляване на стреса (който може да инициира възпалението на екземата) и превързване или обгръщане на засегнатите зони с влажен компрес.

Лечение на екземата с Bepanthen® СЕНСИДЕРМ

Bepanthen® СЕНСИДЕРМ съдържа естествени липиди, пантенол и глицерин за хидратиране на кожата, за облекчаване на сърбежа и подпомагане възстановяването на бариерната функция на кожата.
Може да използвате Bepanthen® СЕНСИДЕРМ при първи признаци на екзема. Първо измийте ръцете си, след което нанесете крема върху засегнатата област с пръст и втрийте нежно. Bepanthen® СЕНСИДЕРМ се нанася при нужда, а в случай на продължителна употреба или при употреба върху големи повърхности, потърсете съвета на Вашия лекар.

Защо Bepanthen® СЕНСИДЕРМ

 • Bepanthen® СЕНСИДЕРМ не съдържа кортизон, така че може да се използва от цялото семейство, включително бебета, деца и възрастни; подходящ е и за бременни и кърмещи жени;
 • Лесен и удобен за нанасяне;
 • Клинично тестван и доказано безопасен;
 • Без консерванти, парфюми и емулгатори.

Превенция

Генетичният фактор играе важна роля при екземите (50 до 70% от страдащите от екзема имат родител, който също е засегнат), и има много стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата на възпаления.

Нанасяне на крем върху ръка, страдаща от екзема
 • Поддържайте кожата влажна, особено след душ и при сухо време;
 • Избягвайте да си взимате вана във вода, по-гореща от 36°C и не се къпете по-дълго от 10 минути;
 • Използвайте меки сапуни, когато измивате бебето си и перете дрехите си;
 • Използвайте памучни или ленени материи вместо синтетични;
 • Редовно проветрявайте помещенията в дома си;
 • Използвайте продукти без аромат за кожата си, когато е възможно;
 • Опитайте се да не разчесвате кожата си, когато Ви сърби, тъй като това може да влоши порочния кръг „сърбеж – разчесване“.

 

Image
Нанасяне на крем върху ръцете

Научете за Екзема

Ние сме сериозно ангажирани с грижата за здравето на семейството и разбираме, че може да бъде мъчително да виждате член на семейството си, който се бори с кожно заболяване. Ето защо вложихме много години в проучване за намаляване на физическия и психическия дискомфорт от най-честото дерматологично заболяване на нашето време – екземата (или атопичен дерматит - АД).

Виж повече
Mum holding baby with eczema on its face

Екзема при бебета и малки деца

Когато бебетата и малките деца страдат от екзема (или атопичен дерматит – АД), това е болезнено и мъчително не само за тях, но е и изключително тежко и неприятно изживяване за родителите. Толкова е трудно да гледате детето си да страда, докато сърбежа и дискомфорта развалят цялото му настроение и навици за сън.

Виж повече
Мъж с раздразнена кожа на лицето

Екзема по лицето

Екземата се появява най-често в областите с малък „запас от кожна бариера“ (области с по-уязвима кожа), което е причина много хора да страдат от екземи по лицето и шията. Както страдащите от екзема знаят, възпаленията или хроничната екзема по лицето може да са много неприятни от физическа и емоционална гледна точка.

Виж повече

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance