Суха кожа

Жена мие ръцете си

Всеки ден нашата кожа се грижи за нас, да ни предпазва от стресовото въздействие на заобикалящия свят. Но понякога в резултат на вредните въздействия на околната среда лесно може да се изсуши, да се напука и да загрубее. Това може да е неприятно и да Ви направи уязвими към различни инфекции, тъй като микробите могат да проникнат в малките пукнатини по повърхността на кожата. Ето защо ние разработихме специални формули, обект на научни изследвания, за да подсилим защитата на кожата Ви.

Мъж, работещ с ръцете си

Какво може да причини суха, напукана и груба кожа?

Сухата, напукана и груба кожа се получава от липсата на влага и мазнини в епидермиса (най-външният слой на кожата) и това се наблюдава най-често в областта на ръцете, лактите, петите и лицето.
Често кожата се напуква или се лющи през зимата, тъй като чувствителната кожа лесно изсъхва при смяната на температурите. През зимата метаболизма се забавя, което се отразява на метаболизма на кожата (мастната тъкан на мастните жлези), което прави кожата по-чувствителна.
Също така стресът, в частност контактът на кожата с почистващи препарати, които увреждат кожната бариера и извличат влагата от кожата, могат да предизвикат едновременно изсушаване и напукване.
Освен студеното време и използването на почистващи препарати, има и други фактори, които биха могли да увредят кожната бариера:

 • Студеното време;
 • Централна отоплителна/ климатична инсталация;
 • Стрес;
 • Триенето на кожата в груби материи или повърхности;
 • Хормонални промени (като менопауза);
 • Стареене на кожата (което обикновено намалява съдържанието на влага в кожата);
 • Използване на хлорирана вода твърде дълго време;
 • Горещи вани и душове.

Как да избегнете сухата, напукана и груба кожа?

 • Използвайте редовно овлажняващи продукти за цялото тяло, особено за зоните, които са предразположени към изсушаване, загрубяване и напукване;
 • Пийте много вода, за да поддържате кожата хидратирана;
 • Не използвайте сапун или други агресивни продукти върху кожата;
 • Не взимайте душ по-често, отколкото Ви е необходимо, и поддържайте водата хладка, а не гореща;
 • Избягвайте излагането на кожата на изключително студено време, дъжд, слънце или вятър.
Dry and chapped skin on a foot

Грижа за сухата, напукана и груба кожа с Bepanthen®

Независимо колко сте внимателни в това да избегнете изсушаването, напукването или загрубяването на кожата, някои хора, за разлика от други, просто са предразположени в по-голяма степен. Когато това се случи, кожата Ви се нуждае от ефективна грижа.

Bepanthen® Унгвент ще Ви осигури облекчението, от което се нуждаете. Активната съставка провитамин B5 спомага за естествения оздравителен процес, като стимулира бързото регенериране на кожата. Освен това провитамин B5 създава защитен слой върху кожата, като по този начин предпазва от дехидратиране и предотвратява по-нататъшното изсушаване и възможната поява на инфекции.

Нанасяйте Bepanthen® Унгвент с чисти ръце по няколко пъти на ден или толкова често, колкото е необходимо.

Image

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.com/bg/bg/pharmacovigilance