Baby lying on a bed

Научете повече за подсичането

Ние знаем, че няма нищо по-ценно от децата и затова посветихме 50 години в грижа за тяхната нежна и деликатна кожа. От самото начало!

Кожата на бебетата е по-тънка и по-мека от нашата. Също така има по-високо ниво на pH, което я прави по-чувствителна към дразнители. Макар да не е приятно за Вас и Вашето бебе, подсичането е изключително чест проблем, но при правилна грижа има лесен начин за справяне с него. Ако Вашето бебе има подсичане, не смятайте, че сте направили нещо погрешно – среща се често.

С комбинирането на научните познания и желанието да се погрижим за здравето на семейството, Bepanthen® създаде продукт без консерванти, без аромати, без оцветители и без антисептици, за да предпази скъпоценната кожа на бебето Ви.

Какво представлява подсичането?

Подсичането може да се появи по всяко време, докато детето Ви носи пелени. Проявява се със зачервяване, лезии, подуване или петна по дупето, бедрата и гениталиите на бебето. Засегната кожа може дори да е гореща на допир.

Side view of baby getting its nappy changed

Рискът от подсичане се променя с възрастта. През първите дванадесет месеца, подсичането се среща особено често, тъй като метаболизма на бебето е доста активен и времето за контакт с изпражненията сумарно е по-дълго, а кожата на бебето Ви е по-тънка, по-пропусклива и има по-високо ниво на pH.

Bepanthen® Унгвент съдържа провитамин B5, който помага за естественото възстановяване на кожата, като същевременно я поддържа мека, гладка и хидратирана.

По какъв начин подсичането засяга Вашето бебе?

Поведението на бебето Ви може да изглежда по-тревожно – то може да плаче при допир или измиване, да се буди често през нощта заради дискомфорта, който изпитва.

Какво причинява подсичането?

Baby crying while its nappy is being changed

Най-честата причина за поява на подсичане е комбинацията от изцапаните пелени и триенето. Деликатната кожа на бебето се възпалява и става по-чувствителна при контакт с естествената, но все пак дразнеща пикочна киселина, както и дразнителите и ензимите в изпражненията.

Подсичането се влошава от стегнатата пелена, която се допира плътно до кожата, като премахва слоя защитни липиди и спира циркулирането на въздух. Ако не се вземат необходимите мерки, това може да доведе дори до гъбични инфекции, например с Candida albicans. Някои кърпички за бебета и почистващи продукти също могат да предизвикат дразнене.

Подсичането е по-вероятно да се появи, ако Вашето бебе е:

  • недоносено;
  • болно;
  • в процес на възстановяване след ваксинация;
  • в процес на прием на антибиотици;
  • страда от диария;
  • в процес на отбиване.

Кога трябва да отидете на преглед при лекар?

Mum changing nappy

Запомнете, че подсичането е изключително често и в повечето случаи изчезва бързо при правилна грижа и малко помощ от Bepanthen® Унгвент. Ако са минали няколко дни, а обривът се разпространява извън областта на подсичане, ако кожата е наранена и сълзѝ или ако Вашето бебе има висока температура, може да има инфекция. Въпреки че тези симптоми са чести и не е необходимо да предизвикват безпокойство, задължително е да се консултирате с лекар.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: https://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/